Huidklachten

Door allerlei factoren kan de huid minder mooi worden. Roken verdikt de dode laag van de huid. Dit geeft mensen een grauw aanzien en de vorming van rimpels wordt in de hand gewerkt. Na chemotherapie ontstaan regelmatig huidoneffenheden zoals een doffe huid en pigmentvlekken. Ook couperose kan door bijvoorbeeld aanleg ontstaan. Daarnaast kunnen door acne, een trauma of een operatie littekens en pigment ontstaan die dieper liggen dan de rest van de huid.

Wat is een chemische peeling?

Chemische peelingen bevatten één of meerdere zuren zoals glycolzuur, salicylzuur, trichloorazijnzuur, melkzuur of fruitzuren. De werking en het resultaat van de chemische peeling hangt af van de samenstelling: de PH waarde, het soort zuur en het percentage dat gebruikt wordt. Men onderscheidt oppervlakkige, middeldiepe en diepe peelingen. Hoe sterker de peeling hoe dieper de huid behandeld wordt. TCA is een sterkere vorm van een chemische peeling, deze valt onder de diepe peelingen. Doordat je dieper in de huid kunt werken, dan bij bijvoorbeeld fruitzuurpeelingen, kunnen we betere resultaten behalen. Het enige nadeel van een TCA peeling is de langere hersteltijd van de huid en de behandeling kan vrij pijnlijk zijn. Skintech heeft voor deze pijn een oplossing gevonden met een TCA formule waarbij nauwelijks pijn voelbaar is tijdens de behandeling door de speciale pijnstillende stof Fenol, die is toegevoegd aan de peelingvloeistof.

Wat doet een chemische peeling?

Bij de behandeling van pigmentproblemen, rimpels, acne en littekens kunnen chemische peelingen een heel gunstig effect hebben op de huid. De zuren in het peeling product lossen de kit tussen de dode huidcellen op, waardoor de hoornlaag versnelt afschilfert. De dode laag van de huid wordt dan dunner zonder dat de afweer voor bacteriën en schimmels afneemt. Een dunnere hoornlaag zet de huid aan tot een versnelde nieuwe aanmaak van collageen en cellen.

Bij acne- en rokers- en zonbeschadigde huiden is de hoornlaag verdikt en is dus een verdunning van de hoornlaag wenselijk. De huid wordt opgefrist, en mooier van kleur. Door nieuwe aanmaak van cellen en collageen en elastine worden oneffenheden van de huid zoals littekentjes, grove poriën, pigmentvlekken en rimpeltjes minder zichtbaar.

Door de versnelde afschilfering van de huid wordt het melanine (de bruine verkleuring) van de pigmentvlekken afgestoten. In combinatie met speciale crèmes zullen de deze huidklachten verminderen en zal de huid zichtbaar opfrissen.

Behandelplan

Aan de hand van uw klacht of hulpvraag kiezen we zorgvuldig, samen met u welke peeling het beste bij u past. In Centrum Huid-en Oedeemtherapie Clara Feenstra  werken wij voornamelijk met de volgende twee peelingen, omdat ze voor bijna alle besproken indicaties zeer geschikt zijn; Easy droxy peeling en de Easy TCA peeling.

Met de TCA peeling worden zeer goede resultaten geboekt binnen een korte periode. De behandeling met de TCA peeling vindt altijd plaats in een kuurvorm. Deze bestaat uit vier peelings en wordt steeds na zeven tot tien dagen herhaald. Om het gewenste resultaat te bereiken is het noodzakelijk dat u de juiste voor- en nabehandeling uitvoert. Om het resultaat te behouden wordt eens per half jaar een opfris peeling geadviseerd.

De Easy Droxy peeling is zeer geschikt voor iedereen die moeite heeft met de hersteltijd na een peeling. De peeling heeft ook hele goede resultaten, maar heeft geen zichtbare bijwerkingen zoals roodheid en schilvering na de behandeling. Deze peeling kunt u zonder problemen het hele jaar door ondergaan, dus ook de hele zomer door. Ook bij deze peeling is het noodzakelijk dat u zich aan de juiste voor- en nabehandeling houdt, om het gewenste resultaat te bereiken.

Voor- en nabehandeling

Twee weken voor aanvang van de eerste peeling start u thuis met de bij uw klacht geadviseerde producten. Voor het gewenste resultaat gebruikt u na de behandeling nog vier weken deze producten. Deze voor- en nabehandeling bestaat uit drie producten:

1. De Reinigingsmousse
Hiermee reinigt u in de periode voor- en na de peeling uw huid 's morgens en 's avonds. Deze mousse zorgt ervoor dat de huid op een milde maar effectieve manier gereinigd wordt. De huid wordt niet belast met andere stoffen waardoor de uitwerking van de gekozen Skintech peeling (mits deskundig uitgevoerd) zeer betrouwbaar is.

2. De Behandelcreme, afgestemd op uw huidklacht
Deze crème zorgt ervoor dat uw huid op de juiste wijze wordt voorbereid op de peeling. Het is belangrijk dat er geen andere producten naast worden gebruikt, dit om te voorkomen dat er onverwachte reacties in uw huid ontstaan tijdens de peeling. De behandelcrème is tevens een nabehandelcrème. Soms is het wenselijk om, na de verandering en verbetering van de huid door de peelingkuur, te switchen naar een andere behandelcrème.

3. De speciale Melablock
Dit is niet de sunblock die u gewend bent, maar een geavanceerd product dat is afgestemd op de huid na een peeling behandeling. Deze sunblock biedt een speciale bescherming tegen pigmentvorming en tegen melanineafzetting die wordt getriggerd door de warmte van bijvoorbeeld de zon en lampen. Om deze reden zal de Melablock beter beschermen dan iedere andere sunblock. Het is belangrijk om de melablock ook in huis te gebruiken wanneer de zon niet schijnt.

Soorten peelings

De twee belangrijkste peelings in onze praktijk zijn:

Easy droxy peeling
Indicaties: acne, zonbeschadiging, rokershuid, verdikte / grove huid en hyperpigmentatie.
Hersteltijd huid: kort, circa 2 dagen.
Verwachtte bijwerkingen: roodheid, strakke huid, schilvering van de gepeelde huid.

Easy TCA peeling
Indicaties: pigmentproblemen, huidveroudering, na chemotherapie actieve acne en (acne)littekens, rokershuid.
Hersteltijd huid: circa een week tot tien dagen.
Verwachtte bijwerkingen: Dag 1 en 2 roodheid en een strakke huid. Dag 3 t/m 10 schilvering en/of vervellen van de huid (de huid vernieuwd zich).

Vergoedingen 2023

Ook in 2023 vergoeden de zorgverzekeraars veel behandelingen. Acnetherapie, camouflagetherapie en laserontharing/elektrische epilatie worden (grotendeels) vergoed door de zorgverzekeraars bij een aanvullende verzekering, zonder dat dit ten koste gaat van het eigen risico. Lees ons overzicht van de vergoedingen en laat u goed informeren.

Naar vergoedingen

Goedendag,

Wilt u de onderstaande vragen en maatregelen voor uw en onze veiligheid aandachtig doorlezen?

Stel de onderstaande vragen aan u zelf. Wanneer u op één van onderstaande vragen “ja” beantwoord, dient u de afspraak bij ons uit te stellen tot u alle vragen met “nee” kan beantwoorden.
Heeft u een of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?
Heeft u de afgelopen 24 uur klachten (COVID-19 symptomen) gehad?
Heeft u huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidklachten?
Is er bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?

Kunt u alle vragen met nee beantwoorden, kan uw afspraak doorgaan en vragen wij u om de volgende maatregelen in acht te nemen:
Kom op de afgesproken tijd naar uw afspraak en niet te vroeg. Mocht u veel te vroeg zijn, wacht dan wanneer dit mogelijk is buiten.
Kom indien mogelijk alleen naar uw afspraak of laat eventueel meekomend gezelschap buiten wachten.
Desinfecteer bij binnenkomst uw handen met de aanwezige alcoholdispenser.
Raak zo min mogelijk dingen in de praktijk aan.
Maak wanneer dit niet hoog nodig is geen gebruik van het toilet.
Neem een grote handdoek mee waar u op kunt liggen tijdens de behandeling.
Houd uw jas bij u en kleed u zich in de behandelkamer om
Blijf in het gehele pand minimaal 1,5 meter uit elkaar en geef elkaar de ruimte.

Dank u wel voor de tijd nemen om bovenstaande door te nemen en tot ziens in de praktijk!