Oedeemtherapie

Lymfoedeem ontstaat vaak na een operatie. Dit kan een operatie zijn nadat er kanker is geconstateerd of een operatie noodzakelijk door wat voor aandoening dan ook. Door de operatie zijn er soms lymfklieren verwijderd of lymfbanen beschadigd. Deze verwijdering of beschadiging  geeft een verstoring of obstructie in het afvoeren van het lymfvocht en veroorzaakt dan een zwelling of vochtopeenhoping in het betroffen gebied. Voorbeelden hiervan zijn: oedeem in de borst, arm, hoofd/halsgebied, benen of genitaalgebied. Om lymfoedeem te beperken en toename te voorkomen hanteren de huidtherapeuten van Centrum Huid-en Oedeemtherapie Clara Feenstra verschillende technieken die wij integrale oedeemtherapie noemen.

Integrale oedeemtherapie

Hieronder leest u meer over zwachtelen, manuele lymfedrainage, oedeem- en fibrosegrepen, lymftaping,  elastische kousen (TEK) , Endormologie en  Marnitz-therapie

Zwachtelen

Na een operatie ontstaat er vaak vochtopeenhoping in het betroffen gebied. De beste methode is om dit betroffen gebied in te zwachtelen en het vocht(oedeem) eruit te duwen. We gebruiken halfplakkende zwachtels zodat deze niet afzakken.

TEK of wel elastische kousen

Na een aantal weken, we meten tussendoor de omvangsafname, wordt een therapeutisch elastische (steun)kous aangemeten. Soms voldoet een confectie kous. Bij moeilijk maten wordt een maatkous aangemeten. In de volksmond wordt vaak gesproken over steunkousen of alleen kousen. Door de vele misverstanden over kousen wordt het belang ervan vaak onderschat. Vooral bij patiënten met lymfoedeem, lipoedeem, spataders (varices), open benen (ulcus cruris) en dergelijke is juist een goede kous van groot belang. De officiële naam is therapeutisch elastische kous. De naam (steun)kousen is voorbehouden aan kousjes en panty’s uit de winkel die lichte steun geven. De naam therapeutisch elastische kous (TEK) geeft aan dat het in werkelijkheid om een therapeuticum gaat met elastische eigenschappen.

Lymfdrainage

In sommige gevallen is er meer nodig dan alleen de kous en wordt het lymfsysteem geholpen met de afvoer van het vocht. We passen dan manuele lymfdrainage toe. Dit is een massage om het lymfsysteem te activeren. Als het weefsel verhard is (dit noemen we fibrose), worden ook speciale oedeem- en fibrosegrepen toegepast om het weefsel zachter te maken en zo de afvloed van het lymfvocht te bevorderen.

Lymftaping

Er zijn ook gebieden op het lichaam waar we geen zwachtels kunnen gebruiken. Te denken valt aan borst, hals en genitaal gebied. We gebruiken dan lymftape om het lymfsysteem te helpen met de afvoer van het vocht.

Endormologie

Endormologie is een intensieve bindweefselmassage voor mannen en vrouwen. De behandeling bevordert de doorbloeding van de huid, stimuleert de afvoer van lymfevocht en vetcellen en verzacht verhard (litteken)weefsel.

Voor welke huidaandoeningen?

Endermologie wordt succesvol toegepast bij:

  • vastzittende vetophopingen (panniculose)
  • lipoedeem
  • bestraalde huid
  • pijn aan spieren en gewrichten
  • littekens door trauma (brandwonden, schaafwonden, andere verwondingen of operatie)
  • zwangerschapsstriemen
  • huidverslapping
  • na liposculptuur of liposuctie

Wat houdt de behandeling in?

Endermologie is een intensieve bindweefselmassage met behulp van een LPG-apparaat. De cilinders van dit apparaat pakken een huidplooi op en rollen deze in langzame en regelmatige bewegingen af. Hierdoor worden de huid, de onderhuid en het onderliggende bindweefsel stevig maar pijnloos gemasseerd. Het is een soort huidgymnastiek die de structuur van het bindweefsel verbetert, de doorbloeding bevordert en de afvoer van lymfevocht en daarmee afvoer van  afvalstoffen stimuleert. Het zet een natuurlijk proces in gang waarbij vetophopingen worden afgebroken en de huid gezond en sterk wordt.

Resultaat

Vet- en vochtophopingen nemen af en de bindweefselstructuur verbetert. De vorming van elastinevezels en collageenvezels wordt gestimuleerd waardoor de huid steviger, soepeler, gladder en gezonder wordt.

Marnitz therapie

De Marnitz-therapie is een op het totaal gerichte reflexzone therapie. Resultaat met de Marnitz-therapie is in veel gevallen al na één behandeling te merken. Het verlicht pijn, heft bewegingsbeperkingen op en lymfe wordt beter afgevoerd. Deze therapie wordt in ons centrum met name ingezet bij het axillaire web syndroom. Dit syndroom komt soms voor na een borstoperatie en geeft verkleving in het okselgebied .

Wat veel patiënten niet weten is dat na iedere operatie waarna oedeem zich vormt een behandeling mogelijk is. Dus ook na prostaatkanker, vulvakanker en kanker in het hoofd/halsgebied.

Vergoedingen 2023

Ook in 2023 vergoeden de zorgverzekeraars veel behandelingen. Acnetherapie, camouflagetherapie en laserontharing/elektrische epilatie worden (grotendeels) vergoed door de zorgverzekeraars bij een aanvullende verzekering, zonder dat dit ten koste gaat van het eigen risico. Lees ons overzicht van de vergoedingen en laat u goed informeren.

Naar vergoedingen

Goedendag,

Wilt u de onderstaande vragen en maatregelen voor uw en onze veiligheid aandachtig doorlezen?

Stel de onderstaande vragen aan u zelf. Wanneer u op één van onderstaande vragen “ja” beantwoord, dient u de afspraak bij ons uit te stellen tot u alle vragen met “nee” kan beantwoorden.
Heeft u een of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?
Heeft u de afgelopen 24 uur klachten (COVID-19 symptomen) gehad?
Heeft u huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidklachten?
Is er bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?

Kunt u alle vragen met nee beantwoorden, kan uw afspraak doorgaan en vragen wij u om de volgende maatregelen in acht te nemen:
Kom op de afgesproken tijd naar uw afspraak en niet te vroeg. Mocht u veel te vroeg zijn, wacht dan wanneer dit mogelijk is buiten.
Kom indien mogelijk alleen naar uw afspraak of laat eventueel meekomend gezelschap buiten wachten.
Desinfecteer bij binnenkomst uw handen met de aanwezige alcoholdispenser.
Raak zo min mogelijk dingen in de praktijk aan.
Maak wanneer dit niet hoog nodig is geen gebruik van het toilet.
Neem een grote handdoek mee waar u op kunt liggen tijdens de behandeling.
Houd uw jas bij u en kleed u zich in de behandelkamer om
Blijf in het gehele pand minimaal 1,5 meter uit elkaar en geef elkaar de ruimte.

Dank u wel voor de tijd nemen om bovenstaande door te nemen en tot ziens in de praktijk!