Waar is huidtherapie goed voor? Vergoeding huidtherapie 2023/2024

Een gezonde, zieke of beschadigde huid kan door een huidtherapeut worden behandeld. Een arts of specialist kan een patiënt met een huidprobleem doorverwijzen naar een huidtherapeut. Een huidtherapeut is een paramedicus die voor zijn/haar beroep medische handelingen verricht, hij/zij is geen arts. Er worden diverse huidaandoeningen behandeld o.a;

 • acne
 • overbeharing d.m.v. lasertherapie of elektrische epilatie
 • littekens
 • lipoedeem
 • lymfoedeem
 • veneus oedeem
 • huidtransplantaten
 • brandwonden
 • wondverzorging
 • klachten na oncologische traject
 • pigmentafwijkingen/couperose
 • kalknagels

Wat kan een huidtherapeut voor u betekenen?

Een huidtherapeut is gespecialiseerd in het voorkomen, verminderen en behandelen van huidaandoeningen. Bij uw eerste afspraak bespreekt de huidtherapeut uw klachten. Indien nodig neemt de therapeut contact op met de arts die u heeft doorverwezen. Vervolgens wordt er voor u een behandelplan opgesteld, dat specifiek is afgestemd op uw klachten. Elk individu krijgt een persoonlijk behandelplan.

Naast de behandelingen geeft de huidtherapeut u advies over wat u zelf kunt doen om uw klachten te verminderen of te voorkomen. Bijvoorbeeld, voor acne is een goede gezichtsreiniging essentieel. De therapeut zal u informeren over de beste methoden om uw gezicht effectief schoon te maken. Overbeharing kan behandeld worden met licht- of lasertherapie, of elektrische epilatie. Deze behandelingen zijn gericht op het vernietigen van de haarzakjes. Elke specifieke klacht vereist een specifieke behandeling.

U kunt ook bij een huidtherapeut terecht voor advies en preventieve zorg. Zij kunnen u helpen met het voorkomen van huidproblemen en u adviseren over hoe u uw huid het beste kunt verzorgen om toekomstige problemen te vermijden.

Welke vergoedingen zijn mogelijk voor huidtherapie?

In Nederland worden huidtherapiebehandelingen gedeeltelijk of volledig vergoed, afhankelijk van de uw zorgverzekeringspolis.

Basisverzekering: Onder de basisverzekering vallen specifieke huidtherapiebehandelingen die zijn opgenomen in het basispakket. Voorbeelden hiervan zijn behandelingen voor acne littekens, lymfoedeem, en ernstige vormen van acne. De vergoeding vindt plaats onder bepaalde voorwaarden en na verwijzing door een huisarts of specialist. De vergoeding is beperkt en er kan sprake zijn van een eigen risico.

Oedeemtherapie valt onder basisverzekering. De eerste 20 behandelingen komen ten laste van de aanvullende verzekering. Vanaf de 21ste behandeling worden de kosten vergoed vanuit de basisverzekering. 

Aanvullende verzekering: Met een aanvullende zorgverzekering kunnen patiënten additionele huidtherapiebehandelingen vergoed krijgen die niet onder de basisverzekering vallen. Voorbeelden zijn behandelingen voor couperose, overbeharing, of littekens die niet onder de basisverzekering vallen. De dekking verschilt per verzekeraar en polis, en de hoogte van de vergoeding varieert.

Het is belangrijk dat u voorafgaand aan een behandeling de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering raadpleegt en contact opneemt met de huidtherapeut en zorgverzekeraar om te begrijpen welke behandelingen worden vergoed en onder welke voorwaarden.

Goedendag,

Wilt u de onderstaande vragen en maatregelen voor uw en onze veiligheid aandachtig doorlezen?

Stel de onderstaande vragen aan u zelf. Wanneer u op één van onderstaande vragen “ja” beantwoord, dient u de afspraak bij ons uit te stellen tot u alle vragen met “nee” kan beantwoorden.
Heeft u een of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?
Heeft u de afgelopen 24 uur klachten (COVID-19 symptomen) gehad?
Heeft u huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidklachten?
Is er bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?

Kunt u alle vragen met nee beantwoorden, kan uw afspraak doorgaan en vragen wij u om de volgende maatregelen in acht te nemen:
Kom op de afgesproken tijd naar uw afspraak en niet te vroeg. Mocht u veel te vroeg zijn, wacht dan wanneer dit mogelijk is buiten.
Kom indien mogelijk alleen naar uw afspraak of laat eventueel meekomend gezelschap buiten wachten.
Desinfecteer bij binnenkomst uw handen met de aanwezige alcoholdispenser.
Raak zo min mogelijk dingen in de praktijk aan.
Maak wanneer dit niet hoog nodig is geen gebruik van het toilet.
Neem een grote handdoek mee waar u op kunt liggen tijdens de behandeling.
Houd uw jas bij u en kleed u zich in de behandelkamer om
Blijf in het gehele pand minimaal 1,5 meter uit elkaar en geef elkaar de ruimte.

Dank u wel voor de tijd nemen om bovenstaande door te nemen en tot ziens in de praktijk!