Mamma care.

Centrum Huid-en Oedeem Clara Feenstra heeft een veeltal aan mogelijkheden voor nazorg aan vrouwen na borstkanker.

Vaak ontstaat na een operatie aan de borst bij borstkanker oedeem in de betroffen borst of in de arm aan de betroffen zijde. Oedeem ontstaat door het feit dat er lymfbanen doorgesneden zijn tijdens de operatie. Oedeem kan ook huidproblemen geven. Ook het litteken dat onstaan is kan problemen geven zoals bewegingsbeperking.

Waar bestaat de mamma care dan uit?

Huidverzorging

Na bestraling of door het oedeem in de borst kan de huid problemen opleveren.Wat vaak gezien wordt is dat de huid heel droog wordt. Kleine korstjes kunnen een ingang zijn voor bacterien en een infectie veroorzaken. De huidtherapeut kan uitstekend adviseren wat voor product geschikt is voor deze probleemhuid.

Thoraxbandage

De Thoraxbandage is in Centrum Huid-en Oedeem therapie ontwikkeld om het oedeem in de borst te stabiliseren of minder te laten worden. Het ziet er uit als een hemd en geeft lichte druk. Mocht de thoraxbandage niet het geschikte hulpmiddel zijn dan adviseren de huidtherapeuten naar andere hulpmiddelen.

Lymfdrainage

In sommige gevallen is er meer nodig dan alleen compressie middels een thoraxbandage en wordt het lymfsysteem geholpen met de afvoer van het vocht. We passen dan manuele lymfdrainage toe. Dit is een massage om het lymfsysteem te activeren. Als het weefsel verhard is, (dit noemen we fibrose) worden ook speciale oedeem- en fibrosegrepen toegepast om het weefsel zachter te maken en zo de afvloed van het lymfvocht te bevorderen.

Lymftaping

Er zijn ook gebieden op het lichaam waar we geen zwachtels kunnen gebruiken. Te denken valt aan borst, hals en genitaal gebied. We gebruiken dan lymftape om het lymfsysteem te helpen met de afvoer van het vocht.

Endermologie

Endormologie is een intensieve bindweefselmassage voor mannen en vrouwen. De behandeling bevordert de doorbloeding van de huid, stimuleert de afvoer van lymfevocht en vetcellen en verzacht verhard (litteken)weefsel.

Voor welke huidaandoeningen?

Endermologie wordt succesvol toegepast bij: verhard weefsel door oedeem (fibrose) en littekens.

 

Huidtherapie vergoeding 2019

Ook in 2019 vergoeden de zorgverzekeraars veel behandelingen. Acnetherapie, camouflagetherapie en laserontharing/elektrische epilatie worden (grotendeels) vergoed door de zorgverzekeraars bij een aanvullende verzekering, zonder dat dit ten koste gaat van het eigen risico. Lees ons overzicht van de vergoedingen en laat u goed informeren.

Naar vergoedingen 2019