Therapeutische elastische kousen

Het aanmeten van therapeutische elastische kousen (compressiekousen of steunkousen) geschiedt dagelijks in ons Centrum in Naaldwijk en op de andere locaties in 's Gravenzande, Wateringen en Rijswijk. Tevens bieden wij u de mogelijkheid voor huisbezoek.

Neem contact met ons op voor informatie of een afspraak.

De therapeutische elastische kousen (TEK) geven een constante druk aan de buitenkant van arm of been. Door een gelijkmatige druk wordt voorkomen dat vocht (oedeem) in uw ledemaat (terug)komt. De druk van de kous ondersteunt de bloedvaten in de afvoer van bloed en vocht. Deze afvoer is nodig om klachten te voorkomen. Een goede doorbloeding zorgt voor een betere conditie van het onderhuidse weefsel.

Wanneer komt u in aanmerking voor therapeutische elastische kousen?

Aan het einde van de dag houden veel mensen vocht vast in de onderbenen. Na de nachtrust is dit vocht meestal verdwenen.Mocht dit niet het geval zijn dan is het tijd voor steunkousen.Afhankelijk van de vorm en conditie van de benen worden er confectie of maatkousen aangemeten.Ook na een operatie waar de lymfbanen beschadigd zijn kan er vocht in het betreffende ledemaat ontstaan en is het noodzakelijk om kousen aan te meten. Met een machtigingvan de huisarts of specialist worden deze kousen door de zorgverzekeraar vergoed.

Informatie over therapeutische elastische kousen (TEK)

Hoe gebruikt u de TEK?

Om klachten te voorkomen of te verminderen moet u de TEK altijd dragen. Dit betekent dat u de kousen 's morgens, voordat u uit bed stapt, aantrekt. Als u naar bed gaat, trekt u de kousen weer uit.

Het aan- en uittrekken

In het bij de therapeutische elastische kousen (TEK) meegeleverde boekje zijn instructies voor het op juiste wijze aan- of uittrekken opgenomen. Er bestaan vele soorten aan- en uittrekhulpmiddelen. Voor alle hulpmiddelen geldt dat het een beter behoud van de kousen tot gevolg heeft en het is voor u als gebruiker beduidend makkelijker (minder fysieke belasting) om de TEK aan of uit te krijgen. Ook de speciaal voor kousen bedoelde hand- schoenen dragen bij aan dezelfde voordelen. Vraag uw therapeut naar de mogelijkheden!

Onderhoud van uw TEK

Het is belangrijk de kousen minimaal 2 keer per week te wassen. Huid talg en transpiratie tasten de kous namelijk aan waardoor de elasticiteit verloren zal gaan. In de bij de kousen meegeleverde voorschriften van de fabrikant leest u precies hoe u de kousen moet onderhouden

De levensduur van TEK

Uiteraard hangt de levensduur van de kousen in grote mate af van hoe de kousen worden gewassen en behandeld. Gemiddeld is de levensduur van een kous 6 à 7 maanden. Om deze reden krijgt u 2 stuks of 2 paar kousen per jaar vergoed door de zorgverzekeraar. Wanneer u nieuwe kousen heeft ontvangen dient u beide nieuwe kousen meteen om en om te gaan dragen, de kousen van dat jaar daarvoor zijn niet meer goed van druk.

Werkwijze

  • Tijdens de eerste afspraak dient u uw verwijs- brief en zorgverzekeringspas mee te nemen.
  • De maten van uw arm of been worden opgemeten.
  • In samenspraak met u wordt bepaald welke therapeutische elastische kous in uw situatie het meest geschikt is.
  • Tijdens het passen van de therapeutische elastische kousen krijgt u instructies voor het aan- en uittrekken hiervan.
  • Tevens krijgt u adviezen over huiverzorging in combinatie met het dragen van steunkousen.

Vergoedingen 2023

Ook in 2023 vergoeden de zorgverzekeraars veel behandelingen. Acnetherapie, camouflagetherapie en laserontharing/elektrische epilatie worden (grotendeels) vergoed door de zorgverzekeraars bij een aanvullende verzekering, zonder dat dit ten koste gaat van het eigen risico. Lees ons overzicht van de vergoedingen en laat u goed informeren.

Naar vergoedingen

Goedendag,

Wilt u de onderstaande vragen en maatregelen voor uw en onze veiligheid aandachtig doorlezen?

Stel de onderstaande vragen aan u zelf. Wanneer u op één van onderstaande vragen “ja” beantwoord, dient u de afspraak bij ons uit te stellen tot u alle vragen met “nee” kan beantwoorden.
Heeft u een of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?
Heeft u de afgelopen 24 uur klachten (COVID-19 symptomen) gehad?
Heeft u huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidklachten?
Is er bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?

Kunt u alle vragen met nee beantwoorden, kan uw afspraak doorgaan en vragen wij u om de volgende maatregelen in acht te nemen:
Kom op de afgesproken tijd naar uw afspraak en niet te vroeg. Mocht u veel te vroeg zijn, wacht dan wanneer dit mogelijk is buiten.
Kom indien mogelijk alleen naar uw afspraak of laat eventueel meekomend gezelschap buiten wachten.
Desinfecteer bij binnenkomst uw handen met de aanwezige alcoholdispenser.
Raak zo min mogelijk dingen in de praktijk aan.
Maak wanneer dit niet hoog nodig is geen gebruik van het toilet.
Neem een grote handdoek mee waar u op kunt liggen tijdens de behandeling.
Houd uw jas bij u en kleed u zich in de behandelkamer om
Blijf in het gehele pand minimaal 1,5 meter uit elkaar en geef elkaar de ruimte.

Dank u wel voor de tijd nemen om bovenstaande door te nemen en tot ziens in de praktijk!