Acnetherapie

Acne -of jeugdpuistjes- is een aandoening waar je vooral in de pubertijd last van kunt krijgen. Maar ook op oudere leeftijd komt het voor. Acne ontstaat bij de jeugd wanneer in de pubertijd de huid onder invloed van mannelijke -androgene- hormonen allerlei veranderingen ondergaat. Het is een ontsteking van de talgklierfollikel.

Bij lichte acne blijft het bij een vette huid, mee-eters en enkele puistjes of pustels: een rood bultje met een wit/gelig kopje erop. In ernstiger gevallen zijn ontstekingen vrijwel constant en kunnen er pijnlijke onderhuidse knobbels of met talg gevulde holten -cysten- ontstaan. Acne heeft een chronisch karakter en is niet van de ene op de andere dag verdwenen.

Ook de lichtere vormen vragen een intensieve aanpak. Als je eenmaal acne hebt zul je er vaak gevoelig voor blijven. Je zult je huid dus altijd goed moeten blijven verzorgen. De huidtherapeuten van Centrum Huid-en Oedeemtherapie Clara Feenstra  hebben diverse behandelingen om acne en acnelittekens aan te pakken zoals dieptereiniging, chemische peelingen of lasertherapie.

Basisbehandeling

De basisbehandeling van acne bestaat onder andere uit reiniging van de huid, gevolgd door een mechanische peeling. Hierna volgt een dieptereiniging van de huid waarbij onzuiverheden verwijderd worden. Hieronder gaan we dieper in op verschillende onderdelen van de behandeling, en we noemen een aantal andere methodes om acne te behandelen.

Dieptereiniging

Tijdens de dieptereiniging worden mee-eters en ontstekingen verwijderd. Mee-eters zijn vaak de oorzaak van ontstekingen, met pigmentvlekjes of littekens tot gevolg. In combinatie met een chemische peeling en goede nabehandeling kan acne door dieptereiniging al sterk verminderen. Ook de pigmentvlekjes worden minder zichtbaar.

Chemische peeling

Alfa-Hydroxyzuren (AHA), ook wel fruitzuren genoemd, zijn hoofdzakelijk extracten van natuurlijke stoffen. Ze hebben een uniek effect op de structuur van de huid. Behandeling met deze zuren noemen we een chemische peeling. Door de huid te behandelen met een glycolzuur kunnen ook littekens bijvoorbeeld worden vervaagd. Op den duur kunnen deze zelfs helemaal verdwijnen. Na de chemische peeling ontstaan vaak huidreacties. Roodheid, schilfertjes en korstjes zijn hier voorbeelden van. Na een chemische peeling krijg je vervolgens eventuele intens herstellende crèmes mee, om thuis de behandeling mee voort te zetten.

TCA peeling

Een TCA peeling bestaat uit tricloorazijnzuur. Het is een chemisch peeling die valt onder de diepe peelingen. Doordat je dieper in de huid kunt werken dan met de fruitzuurpeelingen kunnen we betere resultaten behalen. Het enige nadeel ven een TCA peeling is de langere hersteltijd van de huid. De twee belangrijkste peelings in ons centrum zijn:

Easy droxy peeling, met als indicaties: acne, zonbeschadiging, rokershuid,verdikte/grovehuid en hyperpigmentatie .
Hersteltijd: kort, circa 2 dagen.
Verwachtte bijwerkingen: roodheid, strakke huid en schilvering.

Easy TCA peeling: met als indicaties: pigmentproblemen, huidveroudering, na chemotherapie, actieve acne, rokershuid en (acne)littekens.
Hersteltijd:circa 1 week tot 10 dagen.
Verwachtte bijwerkingen: roodheid, strakke huid, schilvering en/of vervellen van de huid.

Bij beide peelingen is het de bedoeling dat ondersteunende crèmes, die bij de handeling horen, thuis gebruikt worden.

Microdermabrasie

Een microdermabrasie behandeling is een veilige mechanische peeling.  Microdermabrasie  is een oppervlaktepeeling die uitermate geschikt is voor het verminderen van littekens. Deze methode wordt in ons centrum ingezet in combinatie met blend methode om littekens te vervagen.

Huidtherapie vergoeding 2019

Ook in 2019 vergoeden de zorgverzekeraars veel behandelingen. Acnetherapie, camouflagetherapie en laserontharing/elektrische epilatie worden (grotendeels) vergoed door de zorgverzekeraars bij een aanvullende verzekering, zonder dat dit ten koste gaat van het eigen risico. Lees ons overzicht van de vergoedingen en laat u goed informeren.

Naar vergoedingen 2019