Littekentherapie

Littekentherapie bij een atrofisch litteken

Het doel van de massage is om de doorbloeding rondom en in het litteken zoveel mogelijk te verbeteren. Door een goede doorbloeding wordt ook de huid rondom het litteken beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid verminderd. Ook eventuele pijn wordt verminderd. De huidtherapeut gebruikt speciale handgrepen die op de doorbloeding en het herstel van de cellen zijn gericht. Om een goed resultaat te krijgen moet deze massagetechniek vaak worden herhaald.

Littekentherapie bij een hypertrofisch litteken

Om een hypertrofisch litteken te verminderen is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met de behandeling. In een later stadium is er nog wel verbetering te krijgen, maar het remmen van de ontwikkeling en de eventuele verdere groei van het litteken is dan veel moeilijker. Het doel van de massage is om het litteken soepeler te maken en een betere doorbloeding te krijgen. In het begin mag het litteken zelf niet behandeld worden, maar alleen de huid eromheen. Het litteken zelf moet eerst een paar weken herstellen. Ook kan de huidtherapeut gebruik maken van siliconenproducten om het litteken tot rust te brengen, de roodheid te verminderen en het litteken soepeler te maken. Huidverzorging met crèmes, die de huidtherapeut kan adviseren, kunnen ook een positieve werking hebben op het herstel van het littekenweefsel.

Littekentherapie bij een ingetrokken litteken

Bij een ingetrokken litteken kan door middel van massagetechnieken het litteken minder diep in de huid komen te liggen.  Een ingetrokken litteken geeft vaak bewegingbeperking. Deze massagetechnieken hebben dan ook een positief effect op de bewegingsbeperking. Een combinatie van siliconen pleisters en lymftaping wordt vaak toegepast bij deze behandeling.

Littekentherapie bij brandwonden

Bij brandwonden moet de huid heel licht gemasseerd worden. Dit omdat elke trekbeweging die je aan de huid geeft, bepaalde cellen beïnvloeden die een negatieve invloed op het litteken kunnen hebben. Ook deze massage moet vaak herhaald worden. Doordat er zo zacht gemasseerd wordt werkt deze massage ook pijnverminderend. Wanneer het litteken ‘goed’ genezen is kan er wat steviger gemasseerd/gemobiliseerd worden. Met deze methode wordt geprobeerd om het litteken losser van de onderlaag te krijgen, waardoor het minder trekkerig aanvoelt. Als de huid soepeler is, wordt de huid ook beweeglijker, en wordt het litteken minder pijnlijk. Ook bij deze massage wordt eerst de huid om het litteken gemasseerd, voordat er met het litteken wordt begonnen. Ook dit heeft te maken met het herstel van het litteken.

Littekentherapie bij acnelittekens

Littekens ten gevolge van acne kunnen vooral in het gelaat zeer storend zijn. Door de ontstekingen die bij acne vaak ontstaan kunnen naderhand littekentjes ontstaan. Vaak zijn dan ‘putjes’ zichtbaar. Afhankelijk of de littekens oppervlakkig zijn of de 'putjes' dieper in de huid liggen, kunnen deze worden vervaagd door chemische peelingen of microdermabrasie. De roodheid van de acne littekens kunnen uitstekend met lichttherapie (laser) behandeld worden en de roodheid verminderen.

Siliconenpleisters

Siliconenpleisters zijn bedoeld voor het op maat behandelen van zowel oud als nieuw hypertrofisch en keloïd littekenweefsel. Het kan ook bij pas gesloten wonden (bijvoorbeeld bij brandwonden en post-operatieve wonden) gebruikt worden ter voorkoming van de vorming van hypertrofisch en keloïd littekenweefsel. Siliconenpleisters zijn zelfklevend, wasbaar en opnieuw te gebruiken. Siliconenpleisters bevorderen de soepelheid en de flexibiliteit van littekens en verminderen pijn, roodheid en jeuk van het litteken. Bovendien zijn siliconenpleisters een ideaal verband om directe wrijving op de huid te voorkomen.

Fractional-laser

Naast huidverbetering wordt de fractionallaser ook gebruikt om littekens te behandelen. De laser zorgt dat de structuur van de huid verbetert en heeft op hypertrofische littekens een 'schurende' werking waardoor de huid vlakker wordt. Bij atrofische littekens heeft het een verstevigende en verdikkende werking waardoor de littekens opgevuld worden. Hierdoor zijn bijvoorbeeld acne littekens erg goed te behandelen. Centrum Huid-en Oedeemtherapie Clara Feenstra beschikt niet over de fractional laser maar zal u zeker naar een collega huidtherapeut verwijzen die wel over dit apparaat beschikking heeft.

Littekentherapie wordt meestal door de zorgverzekeraar vergoed. Voorwaarde is dan dat het litteken in het gelaat zit of,elders op het lichaam,een bewegingsbeperking veroorzaakt.

Vergoedingen 2023

Ook in 2023 vergoeden de zorgverzekeraars veel behandelingen. Acnetherapie, camouflagetherapie en laserontharing/elektrische epilatie worden (grotendeels) vergoed door de zorgverzekeraars bij een aanvullende verzekering, zonder dat dit ten koste gaat van het eigen risico. Lees ons overzicht van de vergoedingen en laat u goed informeren.

Naar vergoedingen

Goedendag,

Wilt u de onderstaande vragen en maatregelen voor uw en onze veiligheid aandachtig doorlezen?

Stel de onderstaande vragen aan u zelf. Wanneer u op één van onderstaande vragen “ja” beantwoord, dient u de afspraak bij ons uit te stellen tot u alle vragen met “nee” kan beantwoorden.
Heeft u een of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?
Heeft u de afgelopen 24 uur klachten (COVID-19 symptomen) gehad?
Heeft u huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidklachten?
Is er bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?

Kunt u alle vragen met nee beantwoorden, kan uw afspraak doorgaan en vragen wij u om de volgende maatregelen in acht te nemen:
Kom op de afgesproken tijd naar uw afspraak en niet te vroeg. Mocht u veel te vroeg zijn, wacht dan wanneer dit mogelijk is buiten.
Kom indien mogelijk alleen naar uw afspraak of laat eventueel meekomend gezelschap buiten wachten.
Desinfecteer bij binnenkomst uw handen met de aanwezige alcoholdispenser.
Raak zo min mogelijk dingen in de praktijk aan.
Maak wanneer dit niet hoog nodig is geen gebruik van het toilet.
Neem een grote handdoek mee waar u op kunt liggen tijdens de behandeling.
Houd uw jas bij u en kleed u zich in de behandelkamer om
Blijf in het gehele pand minimaal 1,5 meter uit elkaar en geef elkaar de ruimte.

Dank u wel voor de tijd nemen om bovenstaande door te nemen en tot ziens in de praktijk!